På högre höjder är utsikten fantasisk men fortfarande bara skog. Jag känner mig instängd i skogen men inte på slätten. Ändå är det så att i skogen kan jag röra mig fritt, men på slätten måste jag hålla mig till vägarna och är egentligen ganska begränsad i mina rörelsemöjligheter. På den skånska slätten kan jag se längre i landskapet men inte röra mig lika fritt som i Smålandsskogen. När jag åker förbi andra torp i skogen händer det ofta att jag tänker: Hur kan någon bo där ? De måste ha långt till allting.
Men med "mitt torp" som egentligen är en gård, känns det inte alls så. Det finns mycket minnen, personlig historia och känslor förknippade med just denna röda stuga. Ändå ligger det "långt bort". Till brevlådan är det knappt fem kilometer och närmsta lilla butik ligger 15 kilometer bort. För mig är det glesbygd ! Men kan det vara det utan att ligga i Norrland ?
En dag på vandring i skogen med familjen upptäckte jag något som jag aldrig förr tänkt på som något speciellt. Där bland granarna fanns en dörr. Barnen tyckte att det var mycket spännande och bakom denna dörr fanns en grotta. Jag tänkte inte så mycket mer på det då, men numera vid varje besök i den där skogen så vill barnen alltid gå till den lite magiskt underliga platsen. Oftast är det på sommaren och även om solen gassar utanför så är det kallt, fuktigt och luktar jord där inne. Spindelväven hänger tjock från grottans tak och det är mörkt, tyst och trångt. Kontrasten till värmen och solljuset utanför är slående.
Ett fruktträd har stått intill muren
Skogens hemligheter
Förra sommaren på väg till vårt favoritställe med barnen ser vi att skogen har huggits ner alldeles inpå grottan och då uppenbarar sig en stor och ståtlig stengärdsgård. Den har varit tämligen osynlig tidigare. De stora täta granarna har effektivt hindrat oss från att få se och överblicka det skogen döljer. När nu skogen delvis försvunnit på detta område börjar vi med nyfikna ögon se oss omkring efter fler spår av människors verksamheter och det finns det gott om. Stenar och tegel i rader och högar vittnar om torpargrunder, inrasade spisar och odlingsrösen.
Med hjälp av barnens nyfikna , lite naiva och fördomsfria frågor och våra tidigare kunskaper lyckas vi skapa en bild av två torp med gärdsgårdar, ekonomibyggnader, kulturväxter, odlingslotter, djur och människor. Vi hittar också en källa, det livsnödvändiga vattnet finns där och lär ha funnits så länge man minns, och även under den torraste sommar. När vi tillsammans funderar och spekulerar kommer ett av barnen med den oundvikliga frågan. - Varför har grottan en dörr ? Men så konstigt är det inte för grottan är helt enkelt den gamla jordkällaren