Karlstorp

Ödetorp Nr 113 Ramsvik. Gregorsbol i Karlstorp

Publicerad i maj 2014

Karta


Karlstorp 1689 - 1900 ?. Gregorsbol i Karlstorp 1422


Belägg för - Karlstorp/Carlstorp finns för två olika perioder med cirka 100 år emellan. Första belägg för namnet Karlstorp finns i mantalslängderna för Askeryd år 1689 och därefter fram till 1716 - möjligen senare. Först år 1816 återkommer Carlstorp i hfl. Under Ramsvik. Carl Fredriksson bor tidigare på "Nybygget". När han gift sig med Anna och har en dotter Maja så har torpet fått sitt namn, troligen efter Carl själv.

Ett belägg finns för Karlstorp när en gård Gregorssa bool (Gregorsbol) omnämns d. 17/6 år 1422:
min gardh ij karlstorpe.....ij askerydha sokn der kalla Gregorssa bool


Boende 1816
Inhyse drängen Carl Fredriksson f. 1776 i W. Ryd. På Karlstorp 1816-
Hustru Anna Persdotter f. 1775 i Askeryd. På karlstorp 1816-
Dotter Maja f. 1816 i Askeryd. På Karlstorp 1816-


Gustav i Karlstorp. Berättelse av Gösta Irving
Som granne hade han en man, som var en bra arbetare, men med lite svag intelligens. Gustav i Karlstorp. Så hade vi där gården Sillvik en bit bort. Ägaren var en lite väl hård humorist. När han en gång hade hjälp av Gustav till att såga ved så sa Gustav "Nu får jag gå ifrån", men Klas sa "Vi tar en stock till". Ännu en gång ville Gustav gå ifrån, men Klas ville att de först skulle ta ännu en stock. Sedan sa Klas"Nu kan du gå, Gustav". "Nu gör det detsamma" sa Gustav.

En annan gång frågade Klas Gustav om han hade flugit någon gång. "Nej" sa Gustav. "Om du tar på dig min smällpiskarock, bonjour och går upp på ladugårdstaket och hoppar ner och och under tiden flaxar med skörten, då kan du flyga". "Det gick inte" sa Gustav. "Du glömde flaxa" sa Klas. "Gå upp och försök igen !" - och för andra gången hamnade Gustav i gödselhögen